Google Shopping: jouw producten gratis in de zoekresultaten bij Google?

Google Shopping is gelanceerd in Nederland. Dit betekent dat je jouw eigen producten kan aanmelden bij Google om opgenomen te worden in de Google Shopping resultaten (en ook in de organische zoekresultaten). Daarnaast kan je vervolgens jouw producten toevoegen aan je Google AdWords advertenties. Lees verder om te zien hoe je gebruik kan maken van Google Shopping en wat je ervan kan verwachten.

Om hier gebruik van te maken moet je je producten aanmelden bij het Google Merchant Center. Je kan hier inloggen met je Google account en door de volgende stappen te doorlopen zijn jouw producten te vinden in het bestand van Google. Om je producten vervolgens toe te kunnen voegen in je AdWords advertenties, moet je je klant-ID voor AdWords toevoegen aan het Google Merchant Center. Bij AdWords selecteer je vervolgens een campagne, ga je naar het tabblad ‘Advertentie-extenties’ en klik je op ‘Nieuwe extentie’.

Met Google Shopping positioneert Google zich als productzoekmachine door de aangemelde producten te laten zien bij Google Shopping en bij Google.nl tussen de organische zoekresultaten. Daarnaast kunnen de producten worden toegevoegd aan je AdWords-advertenties. Een korte toelichting op wat je kan verwachten.

Google Shopping
Google gebruikt alle upgeloade producten om de Google-gebruikers een overzicht te bieden van het aanbod aan producten voor de ingevoerde zoekopdracht. Google wil de gebruiker inzicht geven in het product, de prijs, de beoordelingen en de verkooppunten. Daarnaast kan de Google-gebruiker selecties invoeren om de producten zo relevant mogelijk te krijgen. Aangezien het uploaden van je producten gratis is, mag je er vanuit gaan dat het aanbod van Google zeer groot is en kan je je afvragen hoe Google de positie bepaalt van de producten. Belangrijke factoren die van invloed zijn op de positie zijn up-to-date data feed, beoordelingen, prijzen en een goede titel en description (SEO). De Consumentenbond werkt samen met Google om de producten van waardevolle beoordelingen te voorzien.

Winkelresultaten in de zoekresultaten van Google
Google gaat de gegevens uit Google Shopping ook gebruiken om “winkelresultaten” te tonen in de organische zoekresultaten als er voldoende relevatie is met de zoekopdracht. In de organische zoekresultaten hebben bijvoorbeeld Google Nieuws en Google Afbeeldingen als zo’n positie. Zie ook ons vorige artikel over Google Shopping

Google producten in je AdWords advertentie
Je producten toevoegen aan je AdWords advertenties zorgt ervoor dat je je advertentie nog beter kan laten aansluiten bij de zoekopdracht. Je productextenties komen onder de beschrijvingsregels en je betaalt alleen als een gebruiker op je productextentie klikt. De productextentie zorgt er tevens voor dat de Google-gebruiker een beter beeld heeft van je aanbod en hierdoor kan je meer kwalitatieve bezoeken naar je website verwachten.

Stel gratis en vrijblijvend een vraag | Gratis review van uw campagne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s